donderdag, december 28, 2006

Kerstdag en Nieuwjaar

"Voor mij zijn dat gewone dagen, dagen zoals andere dagen"

is een veel gehoorde uitspraak. Het zijn niet de meest favoriete dagen van veel patiënten in de psychiatrische instelling. Deze dagen staan symbool voor het verstevigen van familie- en vriendschapsbanden en als die er niet meer zijn dan voelt dat extra pijnlijk aan.
De kerstbomen staan op iedere afdeling. Er werd in de ergotherapie kerstversiering gemaakt. Er zijn kerst- en nieuwjaarmenu's maar het enthousiasme is zeer matig. Enkelen gaan voor een verlengd weekend naar huis, naar hun familie, maar ze vertellen er niet veel over om de anderen, die op de afdeling blijven, geen slecht gevoel te geven.

Verpleegkundigen en begeleiders proberen het extra gezellig te maken met een mooi versierde tafel. Samen eten, praten, er zijn... gezelligheid hoeft niet altijd uitbundig te zijn.

dinsdag, december 26, 2006

Buurtinformatienetwerken


De politiezone Assenede-Evergem telt 6 buurtinformatienetwerken (BIN’s). In Evergem zelf zijn vier BIN's actief. In Assenede zijn er 2 Bin's. Sinds begin 2004 is er ook een BIN-Z, een buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen.

Voor elk BIN wordt er een coördinator aangesteld. De politie geeft via de coördinator nuttige tips en berichten door aan alle leden. Bijvoorbeeld over overvallen, het gebruik van valse bankbiljetten en preventietips. Dringende berichten worden met de BINfoon onmiddellijk doorgezonden naar het telefoonnummer van het BIN-lid. Het bericht dat door de politie is ingesproken kan zo worden beluisterd in zijn oorspronkelijke vorm. Minder dringende berichten gaan via e-mail en fax. Op die manier krijgen de leden snel de meest actuele informatie. Die informatie wordt door de leden enkel gebruikt met het oog op waakzaamheid en preventie. De BIN’s en BIN-Z zijn zeker geen groepering die toezichtrondes of patrouilles organiseert. De BIN-leden zullen dus nooit taken van de politie op zich nemen of optreden in naam van politiediensten.De BIN-leden zijn gewone burgers die in een bepaalde wijk een oogje in het zeil houden en elkaar op die manier beschermen. De BIN-zones zijn herkenbaar aan de borden die begin en einde van de zones aanduiden. Alle BIN of BIN-Z leden krijgen ook een sticker waarmee ze te kennen kunnen geven dat ze lid zijn van een BIN. Het beoordelen en beheren van de informatie gebeurt enkel door de politiediensten zelf..

Meer hierover kan U lezen hier

zondag, december 24, 2006

Luc De Paepe van KFC Evergem

Afgelopen vrijdag was hij in de psychiatrische instelling op bezoek voor een Kioskinterview

vrijdag, december 22, 2006

Midwinter in Psychiatrisch Centrum Sleidinge

Sisyphus, het afdelingsoverkoepelend organisatiecentrum, organiseerde een feest

Er werd een blijspel "De maagd van Sleine" opgevoerd. Het geheel was een dans- en muziekfestiviteit. Discobar Robert was paraat.

In "The Day After" lezen we de volgende reacties:

Marc acteur: Dat zijn ideëen om nog te doen.
Eddy acteur: In bed heb ik nog een uur voortgespeeld. Dezelfde ervaring van toen ik muzikant was. Improvisatie in muziek mag zolang je in hetzelfde akkoord blijft. Bij toneel moet je ervoor zorgen dat het einde van de voorgaande zin de juiste tekst is. Zo blijven de anderen mee.
Rudy: Ik heb met plezier meegeholpen. Beter dan hier te zitten..
Jeffrey: Ik vond het plezant. Het was de eerste keer dat ik naar een toneel ging. Tenzij één keer met school.. en naar poppenspel met Pierke. Het was precies echt.
Arsène: Ik had in feite ook kunnen meedoen. Bv: vanuit het publiek kunnen lopen en zeggen: “Schaken! Schaken! Ik ben vroeger kampioen schaken geweest!”. Maar ik was bang jullie te storen.
Annemie : Op voorhand droomde ik dat ik de teksten vergat, op het moment zelf lachte ik verrast door de improvisaties en reacties, en ’s anderendaags werd ik wakker met alles wat ik nog had kunnen zeggen of gebaren.
Lena: Ik heb nog een uur liggen denken en lachen nadien in bed

foto's van dit evenement volgen later




Snelheid omlaag in Droogte en Langendam

Op bepaalde wegen in Sleidinge moet trager gereden worden

Zowel in (een deel van) de Droogte als in de Langendam komt er een snelheidsverlaging van 90 naar 70 kilometer per uur.

Luc De Paepe van voetbalploeg KFC Evergem

Vandaag kregen we de gerechtigd correspondent van KFC Evergem op bezoek

Het is zijn eerste jaar op Evergem en het is nog wat aanpassen voor hem, maar naarmate we Luc De Paepe langer aan het woord horen wordt het duidelijk dat dit een mens is die leeft voor het voetbal. 90 procent van zijn vrije tijd wordt eraan besteed.

Hij is oorspronkelijk van Gent maar woont nu meer dan 20 jaar in Waarschoot. Hij begon als 13-jarige te voetballen in Watervliet, de plaats waar zijn grootouders woonden. Hij speelde er twee jaar en werd gekocht door KAA Gent. Daar speelde hij tot zijn 22ste. Hij speelde twee keer mee met de eerste ploeg. Door knieoperaties moest hij stoppen met voetbal. Daarna zat hij twee jaar in het bestuur van Waarschoot, tien jaar secretaris in de ploeg Lovendegem omdat zijn werkgever de bank VDK hoofdsponsor was van Lovendegem. Daarna twee seizoenen bij Aalter als sportief verantwoordelijke en nu dus sedert één jaar in Evergem.

Gerechtelijk correspondent betekent dat hij de man is die de handtekeningen mag zetten bij de verbintenissen die de club aangaat, bvb bij transfers van spelers.

"Muzik-kans": jammen in de Geestelijke Gezondheidszorg

cultuurparticipatie bij bijzondere doelgroepen

Cubido vzw wil de cultuurparticipatie bij bijzondere doelgroepen verhogen. Naast programma's voor die doelgroepen, wil men ook voorstellingen (muziek, theater, dans, ...) aanbieden met actieve participatie van het publiek. In het kader van dat laatste is Cubido vzw op zoek naar 10 voorzieningen uit de GGZ die willen deelnemen aan dit project. Wie zich eerst aanmeldt, heeft dus de kans om eens op een andere manier met een artiest aan het werk te gaan.Concreet: bewoners uit de GGZ krijgen de kans om samen met de groep "In Motion" in een workshop van 2 à 3 uren (2 x 1u) rond muziek te werken. Het gaat om een soort van jamsessie waarbij rekening wordt gehouden met de mogelijkheden en beperkingen van de doelgroep. De nadruk in deze workshop zal gelegdworden op ritmiek, dans en zang.Dit project loopt tussen 24 februari en 30 april. Het aantal deelnemers bedraagt maximaal 50. Deelname kost 450 € + 50 € vervoerskosten, maar u kan een subsidietussenkomst ontvangen van 200 €.Kandidaat-voorzieningen sturen best voor 25 januari een mail naar info@cubido.be met vermelding van- naam voorziening- naam contactpersoon- contactgegevens (adres, telefoon, e-mail)- mogelijke data om het project te laten doorgaan (liefst op eenwoensdag-, zaterdag- of zondagnamiddag)- lijst van aanwezige muziekinstrumenten

Meer info:Sofie Donders (coördinator)Nele Vandierendonck (educatief medewerkster)Cubido vzwVzw Cultuur voor Bijzondere DoelgroepenWarmoesstraat 131210 Brusseltel.: 02 / 219 24 54e-mail: info@cubido.bewebsite: www.cubido.be


(bron voor dit bericht PopovvGGZ)

donderdag, december 21, 2006

200 Evergemse verenigingen bij elkaar op het internet

‘Je plek op het net’ is de gratis website voor Evergemse verenigingen

In november 2006 heeft de 200e vereniging – vzw ‘De Gerardsmolen’ - een plaatsje gekregen op ‘Je plek op het net’, de gratis website voor Evergemse verenigingen, clubs, organisaties, klassen… De leden van de vereniging zijn woensdag 13 december ontvangen in het gemeentehuis.
‘Je plek op het net’ is twee jaar geleden, eind 2004, gelanceerd. Het is een portaalsite voor Evergemse verenigingen, clubs, organisaties, partijen… Kortom, iedereen die op de een of andere manier in Evergem actief is. Alle verenigingen die dat willen, kunnen een gratis website aanmaken die via ‘Je plek op het net’ te zien is.Elke vereniging krijgt een aantal pagina’s om de werking voor te stellen. Men kan ook foto’s opnemen, nieuwsberichten plaatsen, activiteiten kenbaar maken en een nieuwsbrief versturen. Elke vereniging onderhoudt zijn eigen site. Binnen de twee weken nadat men een site heeft aangevraagd, ontvangt men een gebruikersnaam en paswoord en een handleiding. Vanaf dan kan men aan de slag. Heeft men al een site maar wil men toch gezien worden op ‘Je plek op het net’? Dan kan men uiteraard ook een beperkte site aanmaken met een link naar de bestaande website. Neem eens een kijkje hier.

woensdag, december 20, 2006

Bezoek aan een rehabilitatie-afdeling

Twee leerlingen van St.-Lutgardis (Zomergem) komen op bezoek

Volgende week woensdag, donderdag en vrijdag komen twee studenten van het St.-Lutgardis in Zomergem langs voor een kennismaking. Ze zullen er meedoen aan de activiteiten zoals ochtendvergadering, koken, muziektherapie, Kiosk...

We willen zoveel mogelijk met scholen samenwerken zodat jongeren vroeg genoeg meer info krijgen over wat er reilt en zeilt in een psychiatrische instelling.

We hebben hen, Valérie en Arno, vandaag al verwelkomd. Zij zijn er klaar voor en wij ook. Tot volgende week woensdag.

dinsdag, december 19, 2006

Ter herinnering

interview volgende vrijdag

In het voetbal is er winterstop tot 14 januari. Die geldt ook voor 4de nationale A. De afdeling waarin KFC Evergem aantreedt. Ze treden dan aan tegen URS Du Centre.


Volgende vrijdag hebben we een afspraak voor een interview met de secretaris van voetbalploeg KFC Evergem: Luc De Paepe. U bent welkom in vergaderzaal 1, St.-Jozef, Weststraat 135 om 10.00u.

Ook even vermelden dat op 22/12/2006 KFC Evergem U CENTEROCK aanbiedt in de kantine van KFC om 20.00 uur. 2 Life orkesten: Bassman Bart Jr. & Blue Star. De DJ van de avond is DJ De Puydt.Inkom in voorverkoop 2,5 € aan kassa 4 € .

En er is ook het indoortornooi.

maandag, december 18, 2006

Tegen sluiting postkantoren

Inwoners van Ertvelde en Sleidinge kunnen nu ook online de petitie tegen de sluiting van de twee postkantoren invullen. Kijk daarvoor hier

Psychiatrische steun voor jeugdinstelling Beernem en Ruiselede

De gemeenschapsinstelling De Zande in Ruiselede en Beernem gaat samenwerken met het Psychiatrisch Centrum (PC) van Sleidinge rond jongeren in die instelling die kampen met psychische of psychiatrische problemen. Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte heeft groen licht gegeven voor dit project. Een team van het PC komt ter plaatse en indien nodig kunnen jongeren in het PC opgenomen worden.

De voorzieningen van de Bijzondere Jeugdbijstand vangen delinquente jongeren en jongeren in problematische opvoedingssituaties op. Steeds meer van die jongeren kampen ook met psychische of psychiatrische problemen of met een drugsverslaving. Ze horen eigenlijk thuis in gespecialiseerde opvang, zoals de kinderpsychiatrie, maar kunnen er niet terecht, vaak omdat er geen plaats zou zijn.Kinderpsychiatrie is een federale bevoegdheid. Vervotte zoekt samen met haar federale collega Rudy Demotte naar een globale oplossing voor het probleem. In afwachting heeft Vervotte haar goedkeuring gegeven aan een "outreaching-project" tussen het PC Sleidinge en de instelling in Beernem en Ruiselede. Een behandelingsteam van het PC komt ter plaatse wanneer ondersteuning of raadpleging nodig is. In het PC zelf staan 11 bedden ter beschikking voor jongeren uit de instellingen. Er kunnen minstens 60 jongeren per jaar begeleid worden, telkens voor maximaal 4 maanden

(bron De Morgen van 16 december 2006)

Eli Lilly minimaliseerde jarenlang risico's geneesmiddel Zyprexa


Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Eli Lilly heeft gedurende een decennium de risico's van het geneesmiddel Zyprexa, een medicijn tegen schizofrenie, geminimaliseerd. Dat schrijft de New York Times zondag. Eli Lilly, dat ook een vestiging in België heeft, weerlegt de beschuldigingen.De toplui van Eli Lilly hebben belangrijke informatie achtergehouden over de link tussen Zyprexa en obesitas, schrijft de gezaghebbende krant.

Het geneesmiddel zou volgens de New York Times bij patiënten ook het percentage glucose in het bloed doen toenemen. Die twee factoren verhogen het risico op diabetes.De krant baseert zich op interne documenten en brieven van toplui van de farmaceutische groep. Eli Lilly reageerde al op het artikel, weerlegt de beschuldigingen en betreurt dat de krant vertrouwelijke documenten illegaal publiceert. Zyprexa is met voorsprong het meest succesvolle product van de farmaceutische groep. Het bracht in 2005 Eli Lilly ruim 4,2 miljard dollar op, of een derde van de totale omzet. Eli Lilly kondigde in juni aan drie vestigingen te willen sluiten, onder andere in het Waalse Mont-Saint-Guibert.

(bron De Morgen)

De Burggrave

De Burggrave is het tweemaandelijks informatieblad van de gemeente. Het gemeentebestuur wil hiermee de inwoners op de hoogte houden van actuele beslissingen en initiatieven van de gemeente. Het wordt op meer dan 13.000 exemplaren gratis verdeeld in alle brievenbussen van Evergem. Een extra exemplaar kan je bekomen bij de Dienst Communicatie.

De nieuwe editie januari-februari 2007 is nu al te lezen hier. Op pagina 4 staat een verslag over de Lilly reintegration award die werd gewonnen door onze instelling.

Drieduizend inwoners geven mening over sociale dienstverlening

In de week van 18 tot 22 december ontvangen 3.000 Evergemnaren een vragenlijst in de bus over welzijn en sociale dienstverlening. Het gemeente- en OCMWbestuur willen het sociaal beleid (nog) beter op de behoeften van de inwoners afstemmen.


Tegen eind 2007 wil het gemeente- en OCMWbestuur een lokaal sociaal beleidsplan voor de jaren 2008-2013 opstellen. Een plan dat afgestemd is op de behoeften van de Evergemse bevolking. Vandaar dat 3.000 inwoners in december een vragenlijst ontvangen om de noden en de behoeften na te gaan. De vragenlijst werd opgesteld in samenwerking met de Universiteit Gent.

Met dit bevolkingsonderzoek wil men te weten komen of de inwoners de sociale hulp- en dienstverlening in Evergem kennen. Als men niet weet dat iets bestaat, kan men er ook geen gebruik van maken. Voorts wil men peilen of men ooit reeds een beroep heeft gedaan op een of andere organisatie. En tenslotte wil men weten of men hierover tevreden is of niet.

Het gemeente- en het OCMWbestuur willen ook de samenwerking tussen de verschillende diensten en organisaties die zich inzetten voor het welzijn van de Evergemnaar verbeteren. Daartoe is er een denktank opgericht: Platform Lokaal Sociaal Beleid. Dit platform is reeds meerdere malen bijeengekomen en bestaat uit een twintigtal geïnteresseerde lokale organisaties werkzaam in de sociale dienstverlening. Dus naast de inwoners praten ook de organisaties mee. Participatie, samenwerking en afstemming tussen de verschillende lokale welzijnsorganisaties zijn in dit hele verhaal immers heel belangrijk. Met de resultaten in de hand kan het gemeente- en OCMWbestuur de sociale dienstverlening verbeteren en meer toegankelijk, klantgericht maken. De bedoeling is dat elke burger vlot zijn weg vindt.

In 2005 werd het demografisch en socio-economisch profiel van de Evergemse bevolking onderzocht. Hoe zit het met bevolkingsgroei, migratie, aantal gezinnen, vergrijzing, werkloosheid, werkgelegenheid, kansarmoede, woningen… in Evergem?

Al deze cijfers staan in een basisnota die men vindt op www.evergem.be/lokaalsociaalbeleid. Ook het actieplan met de timing en alle afspraken kan men er downloaden.Informatie- Dienst Maatschappelijke Zaken, Pieter Sellenslagh, - OCMW, secretaris, Luc Van Vynckt, Sleidinge-Dorp 54, 9940 Evergem, tel. 09 358 77 77, fax 09 357 74 31, luc.vanvynckt@ocmw.evergem.be, www.ocmwevergem.be

Ook onze instelling werkte reeds mee aan het Platform Lokaal Sociaal Beleid

Sportieve nieuwjaarsbijeenkomst voor 50-plussers

50-plussers zijn elk jaar welkom op de sportieve nieuwjaarsbijeenkomst. Ideaal om de sportvrienden een gelukkig jaar te wensen. De bijeenkomst heeft plaats op vrijdag 5 januari 2007 in Sportcentrum Hoge Wal. Inschrijven kan nog tot dinsdag 2 januari 2007.

De nieuwjaarsbijeenkomst op 5 januari begint om 13 uur met een welkomstwoord en een gezamenlijke opwarming. Tot 16 uur kan men deelnemen aan een drietal sportactiviteiten. Bij de inschrijving kan men zijn keuzes doorgeven. Men kan kiezen uit rugscholing, tai-chi, stoelaerobic, netbal, rijdans, badminton en gaaibolling. Om 16 uur is er koffie met een koffiekoek. Een opwarmertje om dan tot 18 uur te dansen op de tonen van Roland met zijn orkestorgel. De prijs bedraagt 5 euro of drie stempels op de Evergem Sport!-kaart. Inschrijven kan bij de Sportdienst, zowel in de Sporthal Evergem-Centrum als in Sportcentrum Hoge Wal. Inschrijven kan tot dinsdag 2 januari 2007.

Wittemoer onderbroken

De firma Visser & Smit Hanab (Nevele) herstelt in opdracht van Aquafin de bestrating in de Wittemoer, ter hoogte van Campina. Er zal in de week van 18 tot en met 22 december geen doorgaand verkeer mogelijk zijn. Enkel fietsers en voetgangers zullen steeds door kunnen. Er is een wegomlegging voorzien via de Mithremstraat en Schroonhoek.Aan de bewoners binnen de werkzone wordt gevraagd het afval aan te bieden net buiten de zone waar de werken plaats vinden.

Vuurwerk

De burgemeesters van Evergem en Assenede roepen gezamenlijk alle bewoners van beide gemeenten op om extra aandacht te hebben voor de veiligheid bij het gebruik van vuurwerk. Vooral om de overgang te vieren van oud naar nieuw wordt er steeds vaker vuurwerk afgestoken. Op zich vormt dit geen probleem, ware het niet dat door deze trend ook de kans op incidenten stijgt. Vuurwerk kán hand in hand gaan met feestvreugde, zolang de veiligheid van de omwonenden niet in het gedrang komt.

Iedereen die privé vuurwerk ontsteekt draagt een grote verantwoordelijkheid. Men moet er nauw op toezien dat er in geen geval slachtoffers kunnen vallen en dat er geen schade veroorzaakt wordt bij omwonenden. In de gemeenten Evergem en Assenede mag men enkel vuurwerk ontsteken of voetzoekers doen ontploffen met voorafgaande toestemming van de burgemeester. Enkel in de nacht van 31 december op 1 januari is er geen machtiging nodig, mits de gepaste veiligheidsmaatregelen worden genomen om schade of gevaar voor derden te vermijden.

vrijdag, december 08, 2006

Even niet meer...

Volgende week even geen berichten meer. Ik hoop U hier weer te treffen op maandag 18 december.

Kiosk: de editie op papier

De voorbereidingen voor de nieuwe (gedrukte) Kiosk duren wat langer dan verwacht daardoor is het nieuwe nummer dat voorzien was voor het najaar niet verschenen. Omdat de voorbereidingen rond het drukken nog helemaal niet rond zijn voorzien we nog een nummer in januari in de oude gefotokopiëerde stijl.
Ook de verspreiding zal dan nog via de abonnementenlijst verlopen
.

Kiosk en dierenwelzijn (2)

Het interview dat gepland was kon vorige dinsdag niet doorgaan. We voorzien een nieuwe datum voor zeer binnenkort. Ondertussen kregen we ook van Gaia een bericht dat we voor een gesprek welkom zijn bij hen. Dat wordt dus een uitstap naar Brussel. De Partij Voor De Dieren uit Nederland heeft nog niet gereageerd op onze oproep.

Elke donderdag fietsen

Elke donderdag kan men gaan fietsen met de gangmakers van Evergem Sport! vzw. Er wordt telkens een mooie tocht uitgestippeld. Elke vijfde donderdag van de maand is er een dagtocht

De fietstocht vertrekt telkens om 13.30 uur, maar elke week van op een andere locatie. Er wordt aan een gezapig tempo van 15 kilometer per uur gereden, zodat ook de minder rappe fietsers meekunnen. Enkel donderdag 28 december is er geen fietstocht. De eerste fietstocht in 2007 heeft plaats op donderdag 4 januari.

Voor het fietsen hoeft men niet op voorhand in te schrijven. Men kan ter plaatse een deelnemerskaart kopen bij de gangmakers. Per fietstocht wordt een stempel gezet op deze Evergem Sport!-kaart. De kaart is goed voor 20 fietstochten en ze blijft twee jaar geldig. Men kan er ook andere weekactiviteiten van de Sportdienst mee volgen: conditietraining, gym voor 50+, badminton, zwemmen voor vrouwen… Nieuwelingen zijn steeds van harte welkom en de gangmakers zullen hen wegwijs maken. (voor de startplaatsen kijk hier)

Infovergadering over heraanleg Schepenhuisstraat en Ommegangstraat, woensdag 20 december

De gemeente plant de heraanleg van de Schepenhuisstraat en de Ommegangstraat en geeft hierover een infovergadering. Woensdag 20 december worden de bewoners van beide straten tijdens een infovergadering op de hoogte gebracht van het geplande verloop van de werken en krijgen zij de gelegenheid om de plannen in te kijken

Nieuwjaarsconcert van de Cultuurraad, zaterdag 6 januari

De Cultuurraad organiseert reeds voor de 17e keer op rij een nieuwjaarsconcert.

Op zaterdag 6 januari kan men naar het Groot Ensemble Walter Boeykens, om 20 uur in Cultuurcentrum Evergem–Stroming. Al vanaf 19 uur is men er welkom voor een nieuwjaarsdrink.
Tickets kosten 16 euro en zijn te verkrijgen bij Cultuurcentrum Evergem (Weststraat 31, 9940 Evergem-Sleidinge, tel 09 358 51 00, cultuurcentrum@evergem.be).

Samen wandelen of samen of fietsen?

Op woensdag 17 januari 2007 komen een aantal buurtbewoners, personeelsleden en patiënten samen om een activiteit voor te bereiden. We denken aan een wandeltocht of een fietstocht. Maar het kan ook nog een andere activiteit worden. Indien U nog geïnteresseerd zou zijn om mee te denken en mee te werken, kom dan gerust langs.

Voor meer info kan U terecht bij Peter 09/358.05.24

het meldpunt is een hulpmiddel voor de instelling

Op woensdagavond was er overlegplatform, de vergadering waarop buurtbewoners en personeel van de instelling samenkomen om actie af te spreken die vooroordelen rond psychiatrische patiënten zouden kunnen bijsturen. Zoals steeds werden eerst de meldpunten doorgenomen.

Buurtbewoners belden in de loop van twee maanden vier keer op naar de instelling. Eén telefoontje betrof een patiënt die een winkel binnenstapte waar hij niet meer mocht komen omdat hij er ooit gestolen had. Wat opvalt is dat de drie andere telefoons gebeurden vanuit een bezorgdheid naar ex-patiënten, inwoners van Sleidinge, die het moeilijk blijken te hebben. Telkens werd er door het ziekenhuis ondersteuning aangeboden. Het gaat om iemand die de weg kwijt was en twee mensen die meer hulp en ondersteuning nodig hadden. Eén van hen werd opgenomen in de instelling.

Het meldpunt functioneert dus vooral als een manier om ons in de instelling duidelijk te maken als mensen die bij ons werden opgenomen in nood blijken te zijn. We juichen een dergelijke evolutie toe.

woensdag, december 06, 2006

Belgen vijf maal meer naar psychiatrisch ziekenhuis dan gemiddelde EU-burger

5 % van de Belgen is al ooit opgenomen in een ziekenhuis omwille van psychologische of emotionele gezondheidsproblemen.

Dat blijkt uit een grote enquête in opdracht van de Europese Commissie. In alle andere EU-landen ligt dat percentage op 1 of 2. Nochtans blijkt uit dezelfde enquête dat de Belgen zich gemiddeld beter voelen dan de Europeanen.De Europese Commissie houdt momenteel een denkoefening over mentale gezondheidszorg en welke rol Europa daarin kan spelen. Om de problematiek beter te kennen is een representatief staal Europeanen gevraagd naar hun mentale gezondheid. Met die mentale gezondheid zit het in België wel goed, in vergelijking met de rest van Europa. 80 % van de Belgen voelt zich gelukkig, tegenover 65 % van de EU-burgers. Belgen melden meer energie en vitaliteit en voelen zich minder terneergeslagen.De studie ging ook na of de ondervraagden in de twaalf maanden voor de enquête psychologische hulp zochten bij een professional. 12 % van de Belgen deed dat, tegenover 13 % van de Europeanen. Hoewel de Belgen zich meer dan gemiddeld goed voelen, is België met grote voorsprong koploper in het aantal opnames in psychiatrische ziekenhuizen: 5 % tegenover gemiddeld 1 %. Uit de enquête blijkt trouwens ook dat Belgen minder dan Europeanen een beroep doen op een huisarts wanneer ze professionele hulp zoeken.Op het kabinet van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) wordt de verklaring gezocht in de toegankelijkheid van de zorg. "Wij hebben het hoogste aantal psychiatrische bedden in Europa. Daardoor is de zorg zeer toegankelijk, wat het hoge aantal opnames verklaart. Daarna voelen de mensen zich beter. De verklaring ligt dus niet bij grotere mentale problemen. Wij zijn verheugd over de goede mentale gezondheidstoestand van de gemiddelde Belg."

(uit De Morgen)

Petitie tegen sluiting Evergemse postkantoren

Het gemeentebestuur heeft van de bedrijfsleiding van De Post vernomen dat vanaf maart 2007 twee Evergemse postkantoren, in Ertvelde en Sleidinge, zouden sluiten. Het gemeentebestuur is hier fel tegen gekant en organiseert daarom een petitie. Alle bewoners wordt opgeroepen om de petitie te ondertekenen en zo het pleidooi voor het behoud van de bestaande dienstverlening kracht bij te zetten. De petitie ligt vanaf donderdag 7 december ter ondertekening in het gemeentehuis van Evergem, in de Dienstencentra van Ertvelde en Sleidinge, alle bibliotheken, de sporthal Evergem-Centrum, Sportcentrum Hoge Wal en Cultuurcentrum Evergem.
(lees meer hier)

dinsdag, december 05, 2006

3500 boeken verkocht

Verkoopactie oude boeken in bibliotheek van Evergem

Twee jaar geleden werden 3000 boeken verkocht en dit jaar waren er dat 500 meer. Lieve Willems (hoofdbibliothecaris) is zeer tevreden met het resultaat. In totaal werden er ongeveer 12.000 boeken aangeboden. Een gedeelte van de niet verkochte boeken werd opgehaald door de kringwinkel en de rest wordt als oud papier gerecycleerd.

Bom uit WO II gevonden bij saneringswerken Total: geen ontploffingsgevaar

geen evacuatie nodig

Op de terreinen van Total Belgium NV in Rieme-Evergem zijn er saneringswerken aan de gang in het zuurteerbekken. Tijdens die werken is er dinsdag 4 december een Amerikaanse vliegtuigbom uit WO II gevonden. De bom bevat ongeveer 135 kilogram springstof en is vermoedelijk gewapend. Er is geen spontaan ontploffingsgevaar en er is dan ook geen evacuatie nodig.

samen armoede uitsluiten

dekanale vormingsavond Oost-Eeklo op woensdag 06 december 2006

19.30 u : adventsbezinning in de kerk

20.00 u : in de parochiezaal, naast de kerk :
”in de greep van de F.L.U.R.K”
humoristisch poppentheater rond de problematiek van armoede en uitsluiting. Niemand minder dan onze koning Albert wordt van de troon gestoten en moet noodgedwongen als dakloze door het leven zodat hij kennis maakt met alle aspecten van armoede! een productie van poppentheater Pedrolino uit Gent

toegang gratis – inschrijven niet nodig
Organisatie :welzijnsschakel Groot-Assenede en dekenaat Evergem

vrijdag, december 01, 2006

Kiosk en dierenwelzijn

De redactievergadering

Dit is de tweede redactievergadering waarin we met elkaar discussiëren over de taak van een dierenasiel. Het gaat er vooral over of het voor een asiel toegelaten is om gezonde dieren te doden. Een opmerkzaam reporter merkte op dat het woord "euthanasie" niet kangebruikt worden omdat een dier geen inspraak kan hebben over de eigen dood. Een asiel kampt natuurlijk steeds met een probleem van overbevolking. Wat is de beste manier om daar mee om te gaan?


Misschien dat onze reporters volgende week dinsdag meer antwoorden krijgen op hun vragen want dan gaan ze in gesprek met de mensen van de dierenbescherming van Belzele.

Buurt en molenaar wil geen flatgebouw naast molen

Wippelgem

Er breekt een storm van protest los tegen de mogelijke komst van een appartementsgebouw aan de oostzijde van de Gerardsmolen. Buurtbewoners en molenaars verzamelden al meer dan 300 handtekeningen. (voor meer info: Het Volk)